Mistä kansalaisaloitteessa on kyse?


Jokaisella suomalaisella on oltava tasavertainen mahdollisuus valita ja käyttää hyviä ja turvallisia täydentäviä hoitoja. 

Nyt täydentävien hoitojen käyttäjä on eriarvoisessa asemassa muiden terveyspalvelujen käyttäjän kanssa. 

1. Hän ei voi valita täydentäviä hoitoja terveyskeskuksessa tai  sairaalassa.  Niitä ei ole siellä saatavilla, vaikka tutkimusnäyttöä olisikin. Joillakin yksityisillä lääkäriasemilla niitä  voi olla tarjolla, mutta sairausvakuutuskorvausta ei saa.

Esimerkiksi akupunktio, kiropraktiikka, kalevalainen jäsenkorjaus, joogaterapia, lymfahieronta, taideterapiat, vyöhyketerapia, naprapatia, osteopatia ja monet muut toimivat hoidot tutkitusti edistävät terveyttä sekä hoitavat erilaisia vaivoja ja kipuja.   

2. Hän ei saa yksityisten luontaishoitajan antamasta hoidosta sairausvakuutuskorvausta ja joutuu vielä usein maksamaan arvonlisäveronkin. 

Valinnanvapaus ei siis toteudu. Jokaisella pitää olla yhdenvertainen mahdollisuus valita ja käyttää turvallisia täydentäviä hoitoja, joista suuri osa suomalaisista saa apua. 

Kiistat esteenä - kansalainen kärsii

Suomessa eturyhmien väliset kiistat "uskomushoidoista" (termiä ei käytetä missään muualla maailmassa kuin Suomessa) ovat kovat ja heikentävät päätöksentekoa ja sen valmistelua. Eduskunnan pitää huolehtia, että näin ei pääse käymään.

Uusi hallitusohjelma tarjoaa mahdollisuuden muuttaa tätä huonoa tilannetta. Nyt on ryhdyttävä ennakkoluulottomasti ja perinpohjaisesti selvittämään asiaa: miten myös Suomessa voitaisiin parantaa kansanterveyttä, kunnioittaa yhdenvertaista valinnanvapautta ja vähentää terveydenhuollon kustannuksia hyödyntämällä täydentäviä hoitoja, kuten mm. Ruotsissa on juuri tehty. 

Lue ja allekirjoita kansalaisaloite

www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/5011