Teemme historiaa juuri nyt

27.10.2019

Luontaisterapeutin mielipide: Asiakkaiden turvaksi ja luontaishoitajien aseman parantamiseksi on valmisteltava lainsäädäntöä. (Pirkko Hiilamo)

Olemme tekemässä uusin voimin luontaishoitoalan ja terapeuttien aseman parantamiseen vaikuttavaa historiaa juuri nyt ja tällä hetkellä.

Luontaislääketieteen Keskusliitto ry (LKL) on tehnyt pohjustavaa työtä jo vuodesta 2005 ja tänä kesänä syntyi Luontaishoitoalojen Foorumi ry. Terapeuttijärjestöt ja luontaistuotekauppiaiden järjestö muodostivat yhteisen edunvalvontajärjestön. Kiitokset kaikille, jotka olivat ’muuraamassa peruskivenä’ tälle tukirangalle!
Järjestön tarkoitus on koordinoida ja tukea täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen (CAM Complementary and Alternative Medicine) ja hoitajien edunvalvontaa.

Meidän ei tarvitse palata menneisyyteen, siihen tilanteeseen, joka oli 10 vuotta sitten ”puoskarilain” käsittelyn yhteydessä. Tuolloin peruspalveluministeri Paula Risikon nimittämässä  työryhmässä oli ainoastaan kaksi henkilöä  (lääketieteen lisensiaatti, homeopaatti Liisa Sulkakoski, myöhemmin osteopaatti Pekka Niemi ja Niemen tilalle nimitetty LKL:n sihteeri Anitta Kouvo-Sillanpää), joilla oli kokemusta ja koulutusta täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitojen  alalta. Nämä henkilöt esittivät 31.03.2009 sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vaihtoehtohoitoja käsitelleen työryhmän (ns. ”puoskarilakityöryhmän”) raporttiin eriävän mielipiteen, joka poikkesi pääkohdiltaan suuresti työryhmän enemmistön eli virallisen terveydenhuollon ammattijärjestöjen ja instituutioiden kannasta. Eriävä mielipide on luettavissa STM:n työryhmäraportin sivuilla 68-73. https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/72186/URN%3ANBN%3Afi-fe201504225671.pdf?sequence=1

Tästä johtunee, että ministeri Paula Risikko ei hyväksynyt työryhmän raporttia esitettäväksi hallitukselle, vaan hänen sanojaan lainaten raportti laitettiin ”romukoppaan”. Eriävä mielipide on STM:n diariossa 2009/17.

Nyt, kymmenen vuotta myöhemmin on vuorossa kansalaisaloite Täydentävät hoidot kaikille , jonka tavoitteena on saada 50 000 kannattajaa 6.2.2020 mennessä. Tämä on mahdollista, sillä Suomessa arvioidaan olevan noin 5000-6000 CAM-alan terapeuttia. Kaikilla terapeuteilla ei ole omaa hoitotilaa, mutta kannatusilmoituksen voi pitää näkyvillä tai printata kirjallisena ja monistaa paperille. Printtaa tästä: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/kannatusilmoituslomake/Kansalaisaloite-5011-kannatusilmoitus.pdf?fbclid=IwAR3Wx7jn51sxABhRZFf0pc2MQPkFz6SMvdjE5luRvASv5Y2o_jzO9wRFf9A

Lähetä täytetyt ja allekirjoitetut lomakkeet osoitteeseen: Kansalaisaloite Sisko Elina Pyykkönen Poste restante 36200 KANGASALA

Suomessa hoetaan, että meillä on huippuhyvä terveydenhoito. Niin varmaan onkin, jos verrataan tiettyihin maihin. Jos verrataan Keski-Eurooppaan, olemme valitettavasti huomattavasti järjessä kehityksestä. Keski-Euroopassa  CAM-hoitoja käytetään paljon ja joitakin niistä on liitetty virallisen terveydenhuollon palveluihin. Tähän suuntaan toivoisin Suomenkin kehityksen kulkevan.

Suomessa on kroonikkoja huolestuttavan suuri määrä: 130 000 muistisairasta, 400 000 masennuslääkittyä, 666 000 syö kolesterolilääkettä, 400 000 syö opiaattipohjaisia kipulääkkeitä, 38 000 käyttää osteoproosin ykköslääkettä, 12 000 syö muita osteoporoosilääkkeitä, 150 000 kärsii psoriaasiksesta, 85 000 kärsii dementiasta ja 500 000 sairastaa II tyypin diabetesta tai sen esiasteesta. Eikä tässä ole vielä kaikkia kroonikkoja.

Milloin tämä sairauskierre katkaistaan? Tähän tarvitaan aivan kaikki hoitavat voimat Suomessa, myös kaikki luontaishoitajat ja hoidot , koska sairauksien lajit ja sairauksien määrät lisääntyvät vuosi vuodelta.

On vielä yksi erittäin merkittävä näkökohta mikä liittyy terveyteen. Se on ympäristön tila. Täydentävät ja vaihtoehtoiset hoidot ovat poikkeuksetta aina ympäristöystävällisiä. Ne eivät saastuta, roskaa, jätä ympäristöön toksiineja, niissä käytetään minimaalisesti laitteita. Ne eivät likaa vesistöjä kuten hormonit ja kipulääkkeet tekevät. Luontaistuotteet, joita luontaishoidoissa käytetään hajoavat luonnonmukaisesti , ilman että niistä jää toksiineja.

Jos emme ymmärrä tehdä muutosta Suomen terveydenhoidossa, luonto tekee sen puolestamme ja silloin olemme pakon edessä.

Pirkko Hiilamo
Ekonomi, kiinalaisen lääketieteen terapeutti, naturopaatti, reikihoitaja, tiibetiläisen lääketieteen opiskelija